Ak chceme dosiahnuť čo najvyššiu bezpečnosť zamestnancov na pracovisku, je potrebné vykonávať technické, organizačné a výchovné opatrenia, ktoré sú založené na pravidelnom oboznamovaní zamestnancov s pravidlami BOZP a následným dodržiavaním predpisov.
Oboznamovanie zamestnancov s pravidlami BOZP sa vykonáva vždy pred nástupom do zamestnania alebo v deň nástupu a následne v periodicite každých 24 mesiacov. Avšak, niekedy ani tieto opatrenia nie sú dostačujúce a je potrebné vykonať ďalšie špecifické opatrenia podľa konkrétneho druhu pracovnej činnosti.
Bezpečnosť pri práci s elektrickými zariadeniami
Pri elektrických zariadeniach si je potrebné uvedomiť, že pôsobenie elektrického prúdu na človeka môže mať smrteľné účinky. A tak treba aj k tejto práci pristupovať.
Veľkosť el. prúdu | Prejavy na organizmu |
1 – 3 mA | mravenčenie, jemné brnenie vo svaloch |
od 10 mA | ochrnutie svalov ovládaných vôľou |
20 mA | ochrnutie dýchacích svalov |
nad 30 mA | ochrnutie a zástava srdca |
*následky úrazu sú závislé od celkového fyzického stavu poškodeného a doba, počas ktorej prúd prechádza telom
Bezpečnostné opatrenia pri práci s elektrickými zariadeniami
- skontrolovať si elektrické zariadenie pred výkonom práce (poškodenie zariadenia, poškodenie izolácie prívodného káblu,…)
- zabezpečiť vhodné zábrany pred úrazom el. prúdu (nevodivé rukoväte, nevodivé podložky,…)
- používať pridelené osobné ochranné pracovné prostriedky
- nerozoberať zariadenia, nesnažiť sa ich opraviť, nevykonávať údržbu ak na dané činnosti nemá zamestnanec oprávnenie alebo ak si nie je istý, či je zariadenie
vypojené zo siete - pri práci z elektrickým zariadením byť plne sústredený na prácu
Povinnosti zamestnávateľa
- poveriť prácou len zamestnancov preukázateľne oboznámenými s pravidlami BOZP a s návodom na použitie daného elektrického zariadenia
- vykonávať pravidelné revízie, ktomi sa kontroluje stav bezpečnosti daného zariadenia počas jeho používania v stanovených lehotách oprávnenou osobou.
Bezpečnosť pri práci v kuchyni
Faktory bezpečnosti pri práci v kuchyni
Pri organizovaní a riadení práce v kuchyni treba brať do úvahy faktory, ktoré vo zvýšenej miere negatívne pôsobia na bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci v kuchyni:
- manipulácia s bremenami a ich prenášanie
- dlhé státie a statické pozície pri pracovných činnostiach
- zvýšená tepelná a vlhkostná záťaž
- kontakt so zákazníkmi (občas problémovými)
- vysoký podiel ručnej práce
- vynútené tempo práce a vyššia úroveň stresu
Práca pri zvýšenom vynútenom tempe spôsobuje väčšiu nepozornosť zamestnancov, zvýšenú vyčerpanosť a tým následne aj zvýšené riziko spôsobenia úrazu sebe alebo inému zamestnancovi. Z toho dôvodu je potrebné zabezpečiť zamestnancom čo najlepšie pracovné podmienky.
Pred začatím práce v kuchyni vedúci pracovník určí:
- postupnosť jednotlivých prác
- potrebu technického vybavenia a jeho dostupnosť
- potrebu surovín a ich aktuálny stav
- ukladanie a likvidáciu odpadu
- potrebné osobné ochranné a pracovné prostriedky pre jednotlivé činnosti a pracovné pozície
Zamestnanci musia byť na prácu v kuchyni dostatočne odpočinutý, musia byť oboznámený so zásadami BOZP na pracovisku, musia sa správať na pracovisku podľa pracovných postupov a predpisov, nesmú požívať omamné a psychotropné látky na pracovisku a ani pod ich vplyvom chodiť do práce.
Zamestnanci si musia pred začatím prác skontrolovať zariadenia a nástroje, ktoré budú počas práce používať (ochranné zariadenia, kryty, ovládacie prvky,…), skontrolovať a následne používať osobné ochranné pracovné prostriedky ktoré im boli pridelené.
Niekoľko zásad bezpečnej práce v kuchyni
- dbať podľa možností o vlastné zdravie a bezpečnosť, tiež o zdravie a bezpečnosť kolegov
- nosiť predpísané osobné ochranné pracovné prostriedky
- spod odevu nesmú voľne vytŕčať vlajúce časti alebo šnúrky, dlhé vlasy je nutné spínať sponkou/gumičkou a nosiť čiapku/šatku, nenosiť retiazky, prstene, dlhé náušnice a náramky
- dodržiavať pracovné pokyny, postupy a pravidlá bezpečnej práce
- pri používaní strojov dodržiavať návod na obsluhu a bezpečnostné pravidlá
- pri skladaní pokrývok z nádob s horúcim obsahom treba pokrývku dvíhať smerom od seba, aby sa predišlo možnému opareniu
- pri práci s horúcimi nádobami používať ochranné rukavice
- pri manipulácii s rozpáleným olejom postupovať opatrne, aby nedošlo k riziku popálenia zamestnancov
- pri otváraní zariadení na tepelnú úpravu jedla alebo rúry je treba stáť bokom aby nedošlo k opareniu
- podlahy v kuchyni musia byť udržiavané čisté a suché
- zvláštnu pozornosť je potrebné venovať plynovým šporákom kde by z dôvodu unikania plynu mohol vzniknúť požiar,
- nenechávať otvorené dvierka od rúr, umývačiek riadu a skriniek,
- všetky poruchy, nedostatky na strojoch, zariadení, používanom náradí, alebo elektrickej inštalácii treba hlásiť nadriadenému a nepokúšať sa ich opravovať,
- po ukončení pracovnej činnosti na elektrospotrebičoch vypnúť prívod elektriny,
- na krájanie používať vhodnú protišmykovú dosku,
- všetky stroje a nástroje na rezanie a krájanie, musia mať príslušné ochranné zariadenia, nesmú sa vyraďovať z činnosti a zamestnanci ich musia používať.