Priemerný čas pre vypracovanie cenovej ponuky: 57 minút   

Hasiace prístroje v praxi

Druhy, použitie, kontroly
Hasiace prístroje sú nenahraditeľnou súčasťou ochrany pred požiarom v každej domácnosti, firme či verejnej budove. Ich hlavným účelom je rýchlo a efektívne zvládnuť menšie požiare a minimalizovať poškodenie zdravia osôb, či škody na majetku. Existuje niekoľko typov hasiacich prístrojov, z ktorých každý je určený pre konkrétne typy požiarov a prostredia. Medzi najbežnejšie typy patria:

Práškové hasiace prístroje:
Práškové hasiace prístroje sú najrozšírenejším druhom hasiacich prístrojov a sú schopné zvládnuť rôzne typy požiarov, vrátane pevných látok, horľavých kvapalín, plynov a elektrických zariadení. Pracujú na princípe zamedzenia prístupu vzduchu v požiari a doslova ho „zadusia“. Práškové hasiace prístroje sú ideálne pre použitie v domácnostiach, kanceláriách, skladoch a v priemyselných objektoch. Tento druh hasiaceho prístroje je rovnako využívaný aj v dopravných prostriedkoch.
Nevýhoda práškových hasiacich prístrojoch je tá, že nemajú ochladzovací efekt. To v praxi znamená, že po použití a prikrytí požiaru práškom, môže dôjsť k rozfúkaniu prášku (najmä pri hasení vo vonkajšom prostredí) a požiar opäť vzplanie.

CO2 hasiace prístroje:
CO2 hasiace prístroje (bežne nazývané „snehové“) sú určené pre požiare spôsobené elektrickými zariadeniami a horľavými kvapalinami. Ich účinnosť spočíva v tom, že oxid uhličitý (CO2) rýchlo odstraňuje kyslík z okolia ohňa, čím ho utlmuje a zabraňuje jeho rozšíreniu. Tieto prístroje sú často využívané v kanceláriách, elektrárňach a miestach, kde je vysoké riziko požiaru elektrických zariadení.
Nevýhoda CO2 hasiacich prístrojoch je tá, že sú v exteriéry nepoužiteľné.

Vodné hasiace prístroje:
Vodné hasiace prístroje sú jedným z najstarších typov hasiacich prístrojov. Používajú vodu ako hasiaci prostriedok a sú účinné pre požiare spôsobené pevnými látkami. Tieto hasiace prístroje sú využívané v objektoch, ktoré vo väčšej miere skladujú pevné horľavé látky (napr. archív, sklad dreva a pod.).
Nevýhoda vodných hasiaci prístrojoch spočíva v tom, že ich možno použiť len na hasenie pevných látok. Pri ich použití na elektrické zariadenia môže dôjsť k úrazu elektrickým prúdom. Pri hasení rozžeravených kovov môže nastať jav, pri ktorom sa z molekuly vody odparí kyslík a ostane nám vodík, ktorý je ľahko zapáliteľný a môže vytvoriť výbušné prostredie.

 

Penové hasiace prístroje:
Penové hasiace prístroje sú vhodné pre požiare spôsobené horľavými kvapalinami, ako sú oleje alebo benzín. Ich účinnosť spočíva v tom, že pena izoluje horiace materiály a chladí ich, čím rýchlo požiar utlmuje. Tieto prístroje sú často využívané v kuchyniach, garážach a na miestach, kde je zvýšené riziko požiaru spôsobeného horľavými tekutinami.
Nevýhoda penových hasiacich prístrojov je tá že, hasiaca látka je z veľkej časti tvorená vodou, takže v prípade hasenia elektrických zariadení, môže dôjsť k úrazu elektrickým prúdom. Pri hasení rozžeravených kovov môže nastať jav, pri ktorom sa z molekuly vody odparí kyslík a ostane nám vodík, ktorý je ľahko zapáliteľný a môže vytvoriť výbušné prostredie.

Použitie prenosného hasiaceho prístroja:
Pred použitím hasiaceho prístroja je potrebné poznať druh požiaru.

V prípade požiaru:
• Pevných látok – môžeme použiť práškový hasiaci prístroj a vodný hasiaci prístroj.
• Horľavých kvapalín – môžeme použiť práškový hasiaci prístroj alebo penový hasiaci prístroj.
• Horľavých plynov – môžeme použiť práškový hasiaci prístroj a CO2 hasiaci prístroj.
• Elektrických zariadení pod napätím – môžeme použiť práškový hasiaci prístroj a CO2 hasiaci prístroj.

Ako použiť hasiaci prístroj:
1. Hasiaci prístroj zložíme zo stojanu a položíme ho na zem,
2. vytiahneme poistku, ktorá sa nachádza pri rukoväti,
3. hadicu hasiaceho prístroja chytíme v časti trysky, aby sme vedeli správne zamieriť hasiacu látku,
4. stlačíme rukoväť hasiaceho prístroja,
5. s hadicou mierne hýbeme zo strany na stranu aby sme pokryli celú plochu požiaru.
Je dôležité byť v bezpečnej vzdialenosti od požiaru.

Kontroly prenosných hasiacich prístrojov:
Je dôležité, aby boli hasiace prístroje pravidelne kontrolované a udržiavané v akcieschopnom stave. Tieto kontroly zabezpečujú, že prístroje sú plne funkčné v prípade požiaru. Kontrola by mala zahŕňať overenie dostatočného množstva hasiaceho média, funkčnosti ventilov a hadíc, ako aj celkového stavu prístroja. Odporúča sa vykonávať kontroly aspoň raz ročne alebo podľa pokynov výrobcu. Tlaková skúška hasiacich prístrojoch sa vykonáva minimálne raz za päť rokov. V prípade, že hasiaci prístroj už nie je schopný prevádzky, je potrebné zabezpečiť do objektu nový hasiaci prístroj.

Zabezpečenie objektu hasiacimi prístrojmi:
V závere, hasiace prístroje sú neoceniteľnou súčasťou ochrany pred požiarom. Ich správne použitie a údržba môžu zachrániť životy a ochrániť majetok. Preto je dôležité mať vo svojom okolí správne typy hasiacich prístrojov a pravidelne ich kontrolovať. Bezpečnosť by mala byť vždy prioritou a správne použitie hasiacich prístrojov môže výrazne prispieť k minimalizácii rizika požiaru a jeho následkov. Treba si však uvedomiť, že hasiace prístroje sú určené na hasenie malých požiarov, alebo požiarov, ktoré sú v počiatočnej fáze. Pri veľkých požiaroch je ich použitie nedostačujúce a môžete sa vystaviť nebezpečenstvu úrazu. Preto je dobré dbať v prípade veľkých požiarov na vyhlásenie požiarneho poplachu v objekte a evakuovať sa na zhromažďovacie miesto.