Bezpečnosť pri práci s elektrickými zariadeniami a v kuchyni
Ak chceme dosiahnuť čo najvyššiu bezpečnosť zamestnancov na pracovisku, je potrebné vykonávať technické, organizačné a výchovné opatrenia, ktoré sú založené na pravidelnom oboznamovaní zamestnancov s pravidlami BOZP a následným dodržiavaním predpisov.
Oboznamovanie zamestnancov s pravidlami BOZP sa vykonáva vždy pred nástupom do zamestnania alebo v deň nástupu a následne v periodicite každých 24 mesiacov. Avšak, niekedy ani tieto opatrenia nie sú dostačujúce a je potrebné vykonať ďalšie špecifické opatrenia podľa konkrétneho druhu pracovnej činnosti.
Bezpečnosť pri práci s elektrickými zariadeniami
Pri elektrických zariadeniach si je potrebné uvedomiť, že pôsobenie elektrického prúdu na človeka môže mať smrteľné účinky. A tak treba aj k tejto práci pristupovať.
Veľkosť el. prúdu
Prejavy na organizmu
1 – 3 mA
mravenčenie, jemné brnenie vo svaloch
od 10 mA
ochrnutie svalov ovládaných vôľou
20 mA
ochrnutie dýchacích svalov
nad 30 mA
ochrnutie a zástava srdca
*následky úrazu sú závislé od celkového fyzického stavu poškodeného a doba, počas ktorej prúd prechádza telom
Bezpečnostné opatrenia pri práci s elektrickými zariadeniami
skontrolovať si elektrické zariadenie pred výkonom práce (poškodenie zariadenia, poškodenie izolácie prívodného káblu,…)
zabezpečiť vhodné zábrany pred úrazom el. prúdu (nevodivé rukoväte, nevodivé podložky,…)
používať pridelené osobné ochranné pracovné prostriedky
nerozoberať zariadenia, nesnažiť sa ich opraviť, nevykonávať údržbu ak na dané činnosti nemá zamestnanec oprávnenie alebo ak si nie je istý, či je zariadenie vypojené zo siete
pri práci z elektrickým zariadením byť plne sústredený na prácu
Povinnosti zamestnávateľa
poveriť prácou len zamestnancov preukázateľne oboznámenými s pravidlami BOZP a s návodom na použitie daného elektrického zariadenia
vykonávať pravidelné revízie, ktomi sa kontroluje stav bezpečnosti daného zariadenia počas jeho používania v stanovených lehotách oprávnenou osobou.
Bezpečnosť pri práci v kuchyni
Faktory bezpečnosti pri práci v kuchyni
Pri organizovaní a riadení práce v kuchyni treba brať do úvahy faktory, ktoré vo zvýšenej miere negatívne pôsobia na bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci v kuchyni:
manipulácia s bremenami a ich prenášanie
dlhé státie a statické pozície pri pracovných činnostiach
zvýšená tepelná a vlhkostná záťaž
kontakt so zákazníkmi (občas problémovými)
vysoký podiel ručnej práce
vynútené tempo práce a vyššia úroveň stresu
Práca pri zvýšenom vynútenom tempe spôsobuje väčšiu nepozornosť zamestnancov, zvýšenú vyčerpanosť a tým následne aj zvýšené riziko spôsobenia úrazu sebe alebo inému zamestnancovi. Z toho dôvodu je potrebné zabezpečiť zamestnancom čo najlepšie pracovné podmienky.
Pred začatím práce v kuchyni vedúci pracovník určí:
postupnosť jednotlivých prác
potrebu technického vybavenia a jeho dostupnosť
potrebu surovín a ich aktuálny stav
ukladanie a likvidáciu odpadu
potrebné osobné ochranné a pracovné prostriedky pre jednotlivé činnosti a pracovné pozície
Zamestnanci musia byť na prácu v kuchyni dostatočne odpočinutý, musia byť oboznámený so zásadami BOZP na pracovisku, musia sa správať na pracovisku podľa pracovných postupov a predpisov, nesmú požívať omamné a psychotropné látky na pracovisku a ani pod ich vplyvom chodiť do práce.
Zamestnanci si musia pred začatím prác skontrolovať zariadenia a nástroje, ktoré budú počas práce používať (ochranné zariadenia, kryty, ovládacie prvky,…), skontrolovať a následne používať osobné ochranné pracovné prostriedky ktoré im boli pridelené.
Niekoľko zásad bezpečnej práce v kuchyni
dbať podľa možností o vlastné zdravie a bezpečnosť, tiež o zdravie a bezpečnosť kolegov
nosiť predpísané osobné ochranné pracovné prostriedky
spod odevu nesmú voľne vytŕčať vlajúce časti alebo šnúrky, dlhé vlasy je nutné spínať sponkou/gumičkou a nosiť čiapku/šatku, nenosiť retiazky, prstene, dlhé náušnice a náramky
dodržiavať pracovné pokyny, postupy a pravidlá bezpečnej práce
pri používaní strojov dodržiavať návod na obsluhu a bezpečnostné pravidlá
pri skladaní pokrývok z nádob s horúcim obsahom treba pokrývku dvíhať smerom od seba, aby sa predišlo možnému opareniu
pri práci s horúcimi nádobami používať ochranné rukavice
pri manipulácii s rozpáleným olejom postupovať opatrne, aby nedošlo k riziku popálenia zamestnancov
pri otváraní zariadení na tepelnú úpravu jedla alebo rúry je treba stáť bokom aby nedošlo k opareniu
podlahy v kuchyni musia byť udržiavané čisté a suché
zvláštnu pozornosť je potrebné venovať plynovým šporákom kde by z dôvodu unikania plynu mohol vzniknúť požiar,
nenechávať otvorené dvierka od rúr, umývačiek riadu a skriniek,
všetky poruchy, nedostatky na strojoch, zariadení, používanom náradí, alebo elektrickej inštalácii treba hlásiť nadriadenému a nepokúšať sa ich opravovať,
po ukončení pracovnej činnosti na elektrospotrebičoch vypnúť prívod elektriny,
na krájanie používať vhodnú protišmykovú dosku,
všetky stroje a nástroje na rezanie a krájanie, musia mať príslušné ochranné zariadenia, nesmú sa vyraďovať z činnosti a zamestnanci ich musia používať.
Autor: Ing. Michal Koveždy
Nevyznáte sa vo všetkých predpisoch a potrebujete pomôcť v oblasti BOZP? Kontaktujte nás a promptne vám pomôžeme.